Planera – vad ska vi pröva, vilken förändring ska vi testa?
Göra – testa/pröva förändringen i liten skala
Studera – analysera era resultat
Agera – bestäm om ni behöver testa ett varv till (en cykel till) för att vara säker på att förändringen blir en förbättring; när ni är det, införliva, genomför, implementera förändringen.
Engelska: PDSA cycles – Plan, do, study, act (eller ibland PDCA – Plan, do, check, adjust) to test out ideas to ensure changes make the improvement required before implementation.
PGSA-cirkeln andvänds för att pröva förändringar som testas. Gå varv efter varv och följ mätresultat i varje cykel, jämför med föregående cykel. Se om förändringen leder till en förbättring. När mätningar visar att resultatet är bättre än i föregende cykler och förbättringsteamet är säker på att förändringen som testas ger en förbättring, då är det dags att permanenta genomförda/testade förändring. Testet sker först i liten skala, t ex på en enhet, därefter när det visat sig framgångsrikt kan den införas även i större skala (Börja alltid testa i liten skala!).
Arbetsblad
Här finns arbetsblad att använda när du testar förändringar som ni bestämt er för att göra. Arbetsbladen är en hjälp att göra det systematiskt!
Mall PGSA-hjulet (ppt) – används för åtgärder eller förändringar som ska testas: aktiviteter med delmål; Vad vill vi åstadkomma, vad behöver vi få svar på och textrutor för PGSA-hjulet (för flera varv). Hjälp att snabba på förbättringsarbetet!
Instruktion för PGSA
PGSA – en instruktion för hur du gör – bra skriva ut version
Fler blanketter
PGSA-arbetsblad – alternativ 2 (ppt) Lägg till textfält på resp plats i bilden.
PGSA-arbetsblad – alternativ 3 (Word) Längre version
Arbetsschema